myTaste.se

Att baka saffransbröd

Hej vänner! 
 
Tänk att solen visade sig en stund idag också. Lite tråkigt bara att den inte ville stanna hela dagen.
Men men man ska vara nöjd med det lilla.
Och
Man h a r det som man t a r det. 
Eller hur? : ) 
 
 
Igår hade vi en riktigt mysig hemma dag här i vårat Casa. Vi hade lite adventspysslande kvar att göra och så stod det saffransbak på schemat. Jag klev faktiskt bara utanför dörren en enda gång och det var för att gå med soporna ; ) 
 
Som sagt skulle det bakas saffransbullar. Det hör liksom till advent, att mumsa på en saftig lussebulle och så förstås pepparkaka med ädelost på. 
Jag har provat en massa olika recept för att få så smakrika och saftiga bullar som möjligt och nu tror jag banne mig jag har hittar det!! 
(det är från kocken Roy Fares) 
Jag blandade först saffranet med lite rom, man kan ta vad man har hemma (sprit) ; ) för att få ut så mkt smak som möjligt. Det ska helst stå en stund, gärna över natten. 
 
Saffransbullar med fördeg 
ca 35 st
 
Fördeg:
5 dl mjölk
1 gr saffran + en skvätt rom
1pkt jäst
8,5 dl vetemjöl
Häll saffranet i mjölken och värm till fingervarmt. Lös upp jästen i mjölken och ha i mjölet. Kör i köksassisten eller rör i 5 min.
Låt degen vila i 15 min
 
Deg:
150 gr smör (rumstempererat)
2,5 dl socker
2 krm salt
5,5 dl vetemjöl
Häll alla ingredienserna i fördegen. Och kör i köksassistent eller knåda tills degen är len glansig och släpper kanterna.
Låt vila 30 min. 
Baka ut till lussebullar som sen ska jäsa 1-2 timmar. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda på 225 grader i 5-10 min
 
Ät och njut : D 
 
 
 
 
 
 
Fördegen 
 
 
 
 
Idag väntar en tur till det stora ICA, några ärenden på stan och till kvällen kommer grannarna över på lite adventsmys.  
 
Önskar er alla en vacker och fröjdefull advent.
 
Kram M 
 
 
Visa fler inlägg